Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Koffie zetten met een percolator Banner
Geschreven door Yvonne

Koffie zetten met een percolator

Lekker koffie maken op een ambachtelijke, klassieke manier? Dat kan met een percolator. En gelukkig is koffie zetten met een percolator helemaal niet moeilijk! In dit artikel vertellen we je er alles over. Heb jij zin om binnenkort van een lekker kopje pruttelkoffie te genieten met een heerlijke rijke smaak? Lees snel verder!

Snel naar:

 

Wat is een percolator?

Een percolator is een koffiezetapparaat dat qua uiterlijk wel wat lijkt op een waterkoker. Het is een metalen koffiekan met in het midden een holle buis. Het is een manier van koffie zetten die er al was voor de uitvinding van de filterzetmachines. Hoe werkt een percolator dan? In een percolator wordt kokend water door een koffiemaalsel geleid. Naarmate dit proces langer duurt wordt de koffie steeds sterker. Er zijn twee soorten percolators, namelijk fornuis percolators en elektrische percolators. Ze werken op dezelfde manier, enkel de manier van verwarmen verschilt van elkaar.

Soort Eigenschappen
Elektrische percolator
  • Een elektrische percolator heeft een elektrisch verwarmingselement in de voet.
  • Schakelt automatisch uit en heeft warmhoudfunctie.
  • Vaak duurder dan de fornuis variant.
Fornuis percolator
  • Een fornuis percolator plaats je op een externe warmtebron (zoals een fornuis).
  • Schakelt niet automatisch uit, je moet hem zelf van de warmtebron halen.
  • Goedkoper dan de elektrische variant.
  • Populair bij kampeerders.

Koffie zetten met een percolator is een ontzettend praktische zetmethode. Ze zijn dan ook ontzettend populair bij kampeerders. En de koffie die je ermee zet is dieper en rijker dan de koffie die je met een druppelmethode zet. Puntje waar je wel voor moet waken is over-extractie. Als het water te vaak over gemalen koffie gaat, resulteert het in een bittere koffie.

Waarom koffie zetten met een percolator?

Er zijn verschillende redenen te bedenken om een percolator te gebruiken om koffie mee te zetten. Ben jij een echte koffieliefhebber? Dan is het gewoon alleen al leuk om op meerdere manieren koffie te kunnen zetten. Zo heb je niet alleen afwisseling in smaak, maar ook in rijkheid en dikte van de koffie. Je kunt naast een percolator ook gaan voor een moka pot of cafetière, allemaal hebben ze weer andere eigenschappen. Enkele voor- en nadelen van een percolator benoemen we even kort voor je:

  • De zachte smaak. Ben je filterkoffie gewend, dan zul je versteld staan van de diepte en rijkdom van de smaak.
  • Daarnaast heeft een elektrische variant heeft vaak een warmhoudfunctie. De koffie blijft dus heet.
  • En gebruik je een percolator dan ben je verzekerd van een intense koffiegeur in je huis.
  • Wat iets minder is, is dat het schoonmaken van het apparaat best wel wat moeite vergt. Zeker in vergelijking met apparaten die cups of pads gebruiken.


Zilverkleurige percolator met zwarte onderkant en handvatEen percolator is een ontzettend praktische manier om koffie te zetten.
 

Verschillende zetmethodes

Er zijn ontzettend veel verschillende methodes om koffie te zetten. Je kunt gebruikmaken van een filterautomaat, koffie zetten met cupjes of oploskoffie gebruiken, maar je kunt ook 'ouderwets' koffie zetten met bijvoorbeeld een percolator of cafetière. Ben je een echte koffieliefhebber, dan zijn onderstaande apparaten echte aanraders:

Percolator vs. moka/mokka pot

Het termen ‘percolator’ en ‘moka pot’ worden vaak door elkaar heen gebruikt. Het zijn echter wel twee verschillende manieren van koffie brouwen.

  • Een percolator maakt gebruik van zwaartekracht tijdens het brouwen. Onderin de percolator doe je water, bovenin een zet je een geperforeerd bakje met gemalen koffie. Vervolgens gaat het water (bijna) koken en door een buis omhoog. Dit hete water komt op de koffie terecht en druppelt weer naar beneden. Je laat de percolator aan staan tot de gewenste sterkte is bereikt.
  • Een moka pot gebruikt stoomdruk om water één keer door de gemalen koffie te persen. Water gaat in een onderste reservoir koken en via een buisje en filter wordt het door de koffie omhoog geperst. De vloeistof gaat daarna verder omhoog via een pijpje en wordt opgevangen in een opvangbakje bovenin. Deze koffie is zeer sterk, bijna een espresso.
     

Vaak wordt er voor een moka pot ook de term (Italiaanse) percolator gebruikt. Het kan dus zijn dat je bij het woord ‘percolator’ aan een moka pot denkt. Let er op dat je met een percolator toch wel net wat andere koffie zet dan met een moka pot.

Percolator vs. vacuüm pot

Een vacuüm koffieapparaat is net als een percolator een ouderwetse manier om koffie te zetten. Het is een apparaat dat water via stoom in een tweede kamer (vaak bovenste) perst. Hier mengt het zich met gemalen koffie. Soms moet je dan even roeren om de koffie goed te mengen. Dan wordt na enkele minuten het apparaat van het vuur gehaald, waardoor er geen stoom meer wordt geproduceerd. En ontstaat dan een vacuüm in de onderste kom, die de gezette koffie door een filter weer naar beneden trekt. Het gehele proces duurt rond de tien minuten.

Het vacuüm brouwproces is volledig afgesloten, hierdoor ontsnappen er geen aroma’s en zet je altijd de perfecte kop koffie. Je zet er een lichte koffie met een heldere smaak en breed smaakprofiel mee. Je verkrijgt een koffie met een grote complexiteit in smaak vergeleken met de andere alternatieve zetmethodes.

Je moet wel oppassen met het serveren en drinken van koffie uit een vacuümpot, deze is namelijk erg heet.

Percolator vs. french press/cafetière

Een percolator en een cafetière verschillen best wel van elkaar, maar worden toch ook nog af en toe door elkaar gebruikt. Bij een cafetière doe je grof gemalen koffie in het apparaat. Hier giet je vervolgens bijna kokend water op. Het geheel roer je door en laat je vervolgens 4 minuten rustig staan. Na die 4 minuten duw je de zuiger met zeef heel rustig naar beneden. Tijdens dat proces wordt het koffieresidu van de koffie gescheiden. Met een cafetière zet je een dikke en rijke koffie.
 

Welk koffiezetapparaat past bij jou?

Er zijn dus verschillende opties om uit te kiezen. Bekijk hieronder wat het beste bij jou past:

Apparaat Wat voor koffie?
Percolator Hiermee maak je een soort filterkoffie, maar met een diepere en rijkere smaak.
Moka pot Hier maak je een sterke ‘espresso-achtige’ koffie mee. Het valt niet onder de noemer espresso, omdat de koffie onder een veel lagere druk (ongeveer 1,5 bar) gezet wordt. Hierdoor ontbreekt ook een cremalaagje.
Vacuüm pot Met dit apparaat zet je een lichte koffie met een breed smaakprofiel. Je zet echt een perfect extract van alle prettige smaak-bestanddelen, zonder bitterheid of bezinksel.
Cafetière Met een cafetière zet een dikke, rijke koffie. Houd je van een donkere, pittige koffie? Ga dan voor een espresso gebrande koffieboon. Wil je een iets mildere smaak? Kies dan een filter gebrande koffie.

Het is vooral een kwestie van smaak waar je voor gaat. Ben je de koffie uit een moka pot of cafetière gewend, dan vind je de koffie die je met een percolator zet misschien helemaal niet te drinken. En ben je de koffie uit een filterapparaat gewend, dan vind je de percolatorkoffie misschien wel geweldig en de koffie van de moka pot juist veel té sterk. Alles draait om smaak en verwachting. Bedenk voordat je een apparaat aanschaft welke smaak je prefereert en zorg ervoor dat je de juiste verwachtingen hebt.

Welke koffiebonen kopen?

Naast de zetmethode is ook het soort boon en de branding erg van invloed op de smaak. Je hebt grofweg de keuze uit Arabica en Robusta bonen. De Arabica boon bevat minder cafeïne dan de Robusta boon. Robusta heeft een beetje een bittere smaak en wordt eigenlijk altijd in een melange gedronken (dus niet puur), terwijl de Arabica boon soms wel puur gedronken wordt. Daarnaast geldt: hoe donkerder de branding hoe intenser (maar vaak ook bitterder) de smaak.

Bekijk onze koffiezetapparaten:


 

Hoe werkt een percolator?

Koffie zetten met een percolator gaat anders dan koffie zetten met cupjes of filterkoffie zetten. Het is namelijk een manier van slow koffie zetten. Er zijn net wat meer dingen om rekening mee te houden en stappen om uit te voeren. We leggen hieronder even kort uit waar je op kunt/moet letten en geven je een kort stappenplan om koffie te zetten met een percolator. 

Welke koffiemaling gebruik je in een percolator?

Als je koffie gaat zetten met een percolator kun je het beste een medium koffiemaling kiezen. Deze kun je kopen of zelf malen in een handkoffiemolen. Om te testen of de koffie een goede grofheid heeft, kun je hem door de gaatjes van het bakje doen. Valt de koffie er doorheen dan is hij té fijn. Ook zeker niet doen: espressomaling. Ook veel te fijn. Ga beter voor een iets te grove koffiemaling dan een te fijne koffiemaling. Een percolator werkt met een lage druk. Met een te fijne maling wordt het water zonder moeite door de maling geperst. Gevolg: koffie die niet te drinken is. 

Tip: maal je koffie zelf voor de allerbeste smaak. En ga dan voor een kwalitatieve melange met een redelijk hoog gehalte aan Robustabonen (verbrande of geroosterde bonen).

Verhouding koffie vs. water?

Als je koffie gaat zetten is de verhouding tussen koffie en water belangrijk. Per 1 liter water heb je +/- 70 gram gemalen koffie nodig. Dit zijn ongeveer tien eetlepels. Meet dit eventueel af met handige maatlepels.

Stappenplan: koffie zetten met een percolator

Je kunt in een paar stappen koffie zetten met een percolator:

  1. Meet de juiste hoeveelheid water af. Met 1 liter water zet je ongeveer zeven kopjes koffie (+/- 150 ml koffie per kopje).
  2. Schenk het water in de kan van de percolator. Let erop dat dit niet in contact mag komen met het koffiebakje.
  3. Vul het koffiebakje met de medium maling (70 gram per liter water).
  4. Schuif het bakje op de buis en dek het af met de deksel met gaatjes.
  5. Zet de percolator aan of op je fornuis.
  6. Zet je een volle pot, reken er dan op dat het ongeveer tien minuten duurt voordat de koffie klaar is. Het beste resultaat heb je als de koffie maar één keer volledig doorloopt, anders wordt de koffie bitter. Hou het dus goed in de gaten.
  7. Zet dan de percolator uit en schenk de koffie.
     

Tip: zorg ervoor dat de koffie zachtjes borrelt (dicht tegen het kookpunt aan). Als het water echt helemaal gaat koken dan komt er meer zuur en bitterheid vrij uit de koffie. Niet bevorderlijk voor de smaak.
 

Percolator schoonmaken

Een percolator schoonmaken kost niet zo veel tijd. Het enige waar je op moet letten is dat je hem met de hand schoonmaakt, dus niet in de vaatwasser. Maak de percolator steeds nadat je hem hebt gebruikt schoon met was afwasmiddel en warm water. Toch kunnen er ook vlekken en hardnekkiger vuil op een percolator achter blijven. Je zult hem dus eens in de zoveel tijd even wat grondiger schoon moeten maken. Hoe maak je een percolator grondig schoon? Met een van de twee onderstaande methoden krijg je de percolator weer goed schoon:

  • IJs. Doe twee kopjes gemalen ijs in de percolator, voeg wat eetlepels grof zeezout toe en wat citroensap. Laat het ijs wat smelten en schud/draai alles even goed rond. Giet het goedje eruit en ga nog even met een borstel over de bodem van de percolator.
  • Azijn. Meng wat witte azijn met warm water. Doe dit mengsel in de percolator en breng het aan de kook. Nadat het heeft gekookt giet je het eruit en spoel je de percolator met water om.
     

Hoe werkt een melkopschuimer?

Wil je een heerlijke cappuccino of latte macchiato maken met de koffie die je met je percolator hebt gezet? Dan is een melkopschuimer een echte aanrader. Voor de perfecte romige melkschuimlaag werkt volle houdbare melk het beste.

Cappuccino kopje waar melk in gegoten wordt
Met melkschuim creëer je perfecte cappuccino's.

Een melkopschuimer is een gebruiksvoorwerp waar je melkschuim mee kunt maken. Het werkingsmechanisme is gebaseerd op het toevoegen van lucht aan zuivel- (melk) en niet-zuivelproducten (amandel-, soja-, kokosmelk) tot het een rijk schuim wordt. Door de lucht toe te voegen wordt de textuur lichter en neemt het volume met meer dan twee keer toe. Het schuim dat ontstaat is perfect voor een heerlijke zelfgemaakte cappuccino of latte macchiato. 

Melkopschuimers zijn er in verschillende soorten en maten. In onderstaande tabel zie je de verschillende soorten melkopschuimers en hoe ze werken:

Type melkopschuimer Werking
Handopschuimers: deze worden met de hand bediend. Ze zien eruit als staafmixers en werken op een vergelijkbare manier. Houd de handopschuimer gewoon in een kannetje met melk, zet hem aan en maak schuim tot je de gewenste consistentie bereikt.
Manuele melkopschuimers: bestaan uit een karaf (roestvrij staal of glas) met een deksel. In het deksel bevindt zich een gat waar een zuiger doorheen kan. Aan de onderkant van de zuiger zit een gaaszeef. Giet melk in de kan. Beweeg de zuiger naar boven en naar beneden. Zo pomp je zelf lucht in de melk tot er schuim ontstaat.
Elektrische/automatische melkopschuimers: lijken wel wat op elektrische waterkokers. Ze zijn volautomatisch. Je giet de melk in het apparaat en drukt op een knop waardoor het schuim wordt bereid.
Bij duurdere varianten kun je bijvoorbeeld kiezen uit koud, warm of heet schuim en een optie om automatisch uit te schakelen als de melk bereid is.   

Bekijk onze melkopschuimers:


 

Alles op een rijtje

Je hebt hierboven van alles gelezen over koffie zetten met een percolator. We vatten het artikel nog even in een paar punten voor je samen:

  • Met een percolator zet je koffie met een rijke, diepe smaak.
  • Percolators zijn onder te verdelen in fornuis- en elektrische percolators.
  • Hoe werkt een percolator? Onderin de percolator doe je water, bovenin een zet je een bakje met gemalen koffie. Vervolgens laat je het water bijna koken, waardoor dit door een buis omhoog gaat. Het hete water komt op de koffie terecht en druppelt weer naar beneden.
  • Maak een percolator steeds nadat je hem hebt gebruikt even in een sopje schoon.
  • Wil je een cappuccino of latte macchiato maken met de koffie die je met je percolator hebt gezet? Schaf dan een melkopschuimer aan waarmee je een heerlijke melkschuim creëert.
     

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over percolators, andere koffieapparaten of wil je gewoon wat advies over een specifiek product? Neem dan contact op via onze klantenservice of start een live chat op de website. Wil jij meer informatie over ander keukengerei? Lees dan onze pagina 'Alles over keukengerei' eens door.
 

Bekijk onze koffiezetapparaten

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.795 sec.