Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Koopgids: ventilator Banner
Geschreven door Yvonne

Koopgids: ventilator

Wil jij je huis kunnen verkoelen tijdens een warme zomerdag? Schaf dan een ventilator aan. Met een ventilator kun je op een eenvoudige en voordelige manier een ruimte verkoelen. Zit jij eraan te denken om een ventilator te kopen, dan is het wel handig om te weten waar je allemaal op kunt of moet letten. Als je even rond gaat kijken zie je namelijk snel dat er heel wat keuzes zijn. Op deze pagina geven wij je advies en leggen we uit hoe jij een goede ventilator koopt die aan je wensen voldoet.

Snel naar:

 

Waarom zou je een ventilator kopen?

Een ventilator is een superhandig apparaat dat voor verkoeling zorgt in de zomer. Het is een goedkope, praktische en snelle oplossing om de hitte goed te kunnen weerstaan. Maar hoe werkt een ventilator nou precies? Hoe zorgt hij voor verkoeling? Een ventilator laat lucht in een ruimte circuleren. Hierdoor worden warme en koude luchtstromen gesimuleerd. Deze stromingen zorgen ervoor dat een ruimte koeler aanvoelt. Resultaat: verkoeling in je vertrek. Waar je wel rekening mee moet houden is dat een ventilator een ruimte niet zo sterk verkoelt als een airco. Wil je echt optimale verkoeling, overweeg dan om voor een airco te gaan. Maar omdat het in Nederland vaak maar enkele weken echt heet is en daarbij ‘s nachts ook vaak redelijk goed afkoelt, is een ventilator al een prima verkoeling.

Voordelen en nadelen van een ventilator

  • Het zorgt voor verkoeling en frisse lucht.
  • Goedkoper dan een airco, tenminste meestal.
  • Energiezuiniger dan een airco.
  • De bewegende bladen kunnen gevaarlijk zijn. Veel ventilatoren zijn echter uitgerust met een rooster voor deze bladen (of ze hebben zelfs geen bladen). Extra veilige ventilatoren zijn uitgerust met stopbeveiliging. Deze stopt met draaien als er iets tussen de bladen komt.
  • Een ventilator maakt geluid. Dit kan als storend worden ervaren.
  • Je droogt sneller uit als je een ventilator gebruikt, drink dus extra water.
     

Slaapkamer met een plafond ventilator
Een plafond ventilator is vaak permanent geïnstalleerd en soms voorzien van lamp.

Ventilator 's nachts aan?

Kun je een ventilator 's nachts aan laten staan of is dat gevaarlijk? De meningen zijn toch wel wat over verdeeld. Aan de ene kant blaast een ventilator stof en pollen door je kamer. Daarnaast droogt het de lucht in je kamer uit, wat ook niet prettig is voor je huid en luchtwegen. En de koude lucht van de ventilator kan zorgen voor verkrampte spieren. Maar naast deze nadelen is het grote voordeel van een ventilator: het zorgt voor verkoeling. Slapen met een ventilator aan is dus zeker mogelijk, maar het brengt wel wat eventuele nadelen met zich mee. Heb je last van allergieën of bijvoorbeeld astma dan raden we aan de ventilator toch uit te zetten. Om ervoor te zorgen dat je overdag warmte beter buiten de deur houdt, kun je onderstaande tips gebruiken:

Tip 1. Houd je ramen bijna de hele dag dicht. Heb je binnen in huis een thermometer? Dan kun je checken wanneer de buitentemperatuur boven de binnentemperatuur komt en de ramen dichtdoen. Maar over het algemeen geldt: wordt het erg warm doe je ramen dan 's ochtends heel even open om wat frisse lucht binnen te laten en doe je ramen daarna dicht (tot het 's avonds koel genoeg is om alles weer open te doen).
Tip 2. Doe je gordijnen of andere zonwering dicht. Door de zon zo veel mogelijk buiten te houden, houd je ook de warmte wat buiten.
Tip 3. Eet buiten. Door binnen geen 'onnodige' warmte te creëren, kun je ook al wat hitte buiten de deur houden.

Daarnaast kun je ijs of bevoren flessen water voor je ventilator leggen. Op die manier is de lucht die de ventilator rond blaast wat koeler. Deze methode werkt zeker, maar houd er rekening mee dat het ijs snel smelt. Zet dus altijd een bakje onder de flessen om het condens op te vangen. En bedenk je ook dat de lucht in je huis niet echt aanzienlijk afkoelt zoals bij een airco. Het is dus vooral veel moeite voor weinig resultaat, al kan een koele bries tijdens erg hete dagen een echte verademing zijn.

Of toch een airco?

Een ventilator koelt een ruimte minder sterk dan een airco. Wil je echt gaan verkoelen, dan heb je eigenlijk echt een airco nodig. Met een airco kun je de luchttemperatuur in een ruimte aanzienlijk verlagen. Tegenwoordig zijn er ook ventilatoren te koop die de lucht bevochtigen en dus afkoelen. Deze worden ook wel aircoolers genoemd. Dit soort ventilatoren is een stuk duurder dan een gewone ventilator, maar meestal wel weer goedkoper dan een airco.
 

Waar kun je op letten bij het kopen van een ventilator?

Welke ventilator je gaat kopen, hangt helemaal af van je persoonlijke wensen én de ruimte die je wilt verkoelen. We geven je hieronder de belangrijkste punten om op te letten als jij een ventilator gaat kopen:

Type

Er zijn verschillende soorten ventilatoren. Elke ventilator heeft bepaalde specifieke eigenschappen en de ene past bijvoorbeeld beter in de woonkamer dan de andere. We geven je hieronder een handig overzichtje van de soorten ventilatoren waar je uit kunt kiezen en de eigenschappen van deze ventilatoren:

Soort ventilator Eigenschappen
Tafel ventilator
  • Eenvoudig en klein, gemakkelijk bijna overal neer te zetten.
  • Kunnen bijna altijd van links naar rechts draaien. Hierdoor wordt de lucht over een breder gebied geblazen.
Staande ventilator
  • Groter en hierdoor dus wat lastiger te verplaatsen.
  • Deze zet je op de grond. Je verliest dus geen ruimte op een bureau of tafel, maar de lucht blaast wel op de goede hoogte.
Vloer ventilator
  • Heeft een krachtige motor en is extra geschikt voor grote ruimtes.
  • Blaasrichting in hoogte te veranderen, maar blaast vaak niet van links naar rechts.
Torenventilator
  • Blaast op meerdere hoogtes lucht uit het apparaat. 
  • Compact maar wel erg krachtig.
Plafond ventilator
  • Maken weinig geluid en produceren veel luchtcirculatie.
  • Aansluitpunt heeft voldoende draagkracht nodig. 
  • ​​​​​Permanent gemonteerd.

In een kantoorruimte is een usb ventilator of mini ventilator vaak ook al een uitstekende manier om wat verkoeling te hebben tijdens het werken. Dit soort ventilatoren zijn super compact en ontzettend voordelig. Verderop in het artikel leggen we je nog uitgebreider per ruimte in je huis uit welke ventilator er het beste past.

Bekijk onze ventilatoren:

Diameter

Hoe groter de bladen van de ventilator, dus hoe groter de diameter, hoe meer lucht er verplaatst wordt. Dit zorgt ook weer voor meer verkoeling. Let er wel op dat een grotere ventilator zwaarder is en je hem dus minder makkelijk verplaatst.

Oscilleren, neigen en snelheid

Let op of de ventilator kan oscilleren en/of neigen en wat de snelheid is die de ventilator aankan. Oscilleren is het naar links en rechts bewegen van een ventilator. Hierdoor wordt koude lucht meer door de ruimte heen verplaatst. De meeste ventilatoren zijn uitgerust met deze optie. Daarnaast zijn er ook ventilatoren die kunnen neigen, dit zijn meestal wat duurdere modellen. Neigen is naar boven en beneden bewegen. Daarnaast is het ook wel fijn om te weten wat de snelheid is die een ventilator aankan. Kun je hem op meerdere verschillende snelheden laten draaien of slechts op één snelheid? 

Zit of slaap je in de wind van een ventilator? Dan is de oscillerende functie ideaal. Doordat de wind niet steeds op één plek verspreid wordt, heb je minder kans op stijve spieren.

Vermogen

Kijk ook naar het vermogen. Hoe krachtig moet de ventilator zijn? Hoe hoger het vermogen, hoe harder de ventilator kan blazen. Een nadeel van een hoger vermogen is dat de ventilator meer lawaai maakt en meer energie verbruikt. Maak dus een goede afweging. Ga je voor meer vermogen en meer lawaai of minder vermogen maar een stillere ventilator?

Geluidsniveau

Een belangrijk aspect om naar te kijken bij het kopen van een ventilator is het geluidsniveau. Het maakt misschien niet altijd uit of een ventilator veel geluid maakt. Maar toch is in veel gevallen een stille ventilator een echte verademing. Zo’n ventilator produceert over het algemeen minder dan 50 decibel. Een ventilator met een harder geluidsniveau, kan makkelijk boven de 60 decibel uitkomen.

  • Extra stil (onder 50 decibel): ideaal voor op een slaapkamer of studeer- of werkkamer.
  • Redelijk stil (50 tot 60 decibel): geschikt voor de woonkamer.
  • Hoorbaar (boven 60 decibel): geschikt voor een keuken, badkamer of hal.

Extra opties

Wat daarnaast ook nog fijn, maar vooral optioneel is, is om te kijken naar wat extra opties. Hierbij kun je denken aan: een luchtfilter, ventilatorkachel, luchtbevochtiger, timer en een afstandsbediening.

  • Luchtfilter: een ventilator met luchtfilter zuivert je lucht. Vooral bij torenventilator is deze optie mogelijk. Hier wordt namelijk via de voet lucht aangezogen en op die plek kan dan een filter ingebouwd worden. Nadeel van deze filter: als hij vol zit zal het extra energie kosten om lucht door de filter te krijgen. Maak hem dus vaak schoon.
  • Ventilatorkachel: een ventilator met warmte-element is naast een verkoeler ook een soort kachel. Het warmte-element kan je lucht, net zoals een föhn, opwarmen. Nadeel: gebruiken veel energie.
  • Luchtbevochtiger: een ventilator met luchtbevochtiger is een soort airco. De luchtbevochtiger voegt extra waterdamp aan de lucht toe, waardoor deze lucht afkoelt. Nadeel: heeft meer onderhoud nodig dan een ventilator zonder luchtbevochtiger. En let erop dat je alleen zacht water in het apparaat gebruikt, om witte aanslag rondom het apparaat te voorkomen.
  • Timer: een timer is een optie die niet alle ventilatoren standaard hebben. Het kan echter wel erg handig zijn. Met een timer gaat een ventilator na een bepaalde tijd vanzelf uit. Je kunt een ventilator bijvoorbeeld voordat je gaat slapen aanzetten. Na een bepaalde tijd gaat hij dan vanzelf uit en zul je niet wakker worden van de kou.
  • Afstandsbediening: een ventilator met afstandsbediening is vooral praktisch. Zet hem aan en uit vanuit je luie stoel!
  • Wifi: een ventilator met wifi-functie kun je eenvoudig met je eigen smartphone bedienen. Vaak zijn deze ventilatoren ook aan bijvoorbeeld Google Home of Amazon Alexa te koppelen. Je kunt je ventilator dan met je stem bedienen. Handig!
     

Staande ventilator met afstandsbediening
Ventilatoren met afstandsbediening zijn gemakkelijk vanuit je bed of je luie stoel aan en uit te zetten.
 

In welke ruimte past welke ventilator?

In onderstaande tabel zie je in welke ruimte je welke ventilator kunt plaatsen. Er zijn natuurlijk veel meer opties mogelijk, afhankelijk van je eigen voorkeuren en de grootte van je kamers:

Ruimte Welk type ventilator is het meest geschikt? Welke diameter +/- 
Een ruimte van +/- 5 m². Alleen verkoeling in je directe omgeving.  Tafel ventilator met vermogen tot ongeveer 30 watt. Tot +/- 30 cm
Een ruimte van +/- 20 m². Bijv. een slaapkamer of woonkamer. Tafel ventilator of staande ventilator met vermogen tot ongeveer 40 watt. 30 - 40 cm
Een ruimte van +/- 30 m². Bijv. een grote woonkamer of open keuken. Staande ventilator of een torenventilator met vermogen tot ongeveer 50 watt.  40 - 50 cm
Een ruimte van +/- 70 m². Bijv. een grote werkplaats of garage. Industriële vloer ventilator of plafond ventilator met vermogen vanaf 50 watt. Vanaf 50 cm

Daarnaast is een plafondventilator ook erg geschikt voor een woonkamer of slaapkamer. Ze zijn vaak erg stil, maar wel krachtig. Je plaatst ze echter permanent. Dit is wel een aspect om rekening mee te houden. Ga voor een plafondventilator met lamp. Zo heb je in één klap verkoeling en licht in een kamer.
 

Stappenplan ventilator kopen

We hebben je hierboven allerlei informatie gegeven over waar je allemaal op kunt letten bij het kopen van een ventilator. In onderstaand stappenplan vatten we alles nog even kort voor je samen:

Stap 1. Voor welke ruimte wil je een ventilator aanschaffen? Wil je echt gaan koelen, overweeg dan om een airco of aircooler te kopen.
Stap 2. Bepaal vervolgens het type ventilator dat je aan wilt schaffen.
Stap 3. Kijk vervolgens naar de eigenschappen die de ventilator moet hebben. Stel jezelf hiervoor onderstaande vragen:

  • Hoe groot moet de ventilator zijn?
  • Hoe krachtig moet de motor van de ventilator zijn?
  • Hoe hoog mag het geluidsniveau zijn?
  • Moet de ventilator kunnen oscilleren of neigen?
     

Stap 4. Kijk tot slot naar extraatjes. Hierbij kun je denken aan: een luchtfilter, ventilatorkachel, luchtbevochtiger, timer en een afstandsbediening.

Bekijk onze ventilatoren:


 

Hoe maak je een ventilator schoon?

Een ventilator kan na een tijdje wat vies worden. Dit is vooral wanneer je een ventilator aan het einde van de zomer wegzet. Heb je hem na de winter weer nodig, dan zul je hem even stofvrij moeten maken. Gelukkig is dit in de meeste gevallen ontzettend eenvoudig. Je kunt de verschillende onderdelen gewoon schoonmaken met een vochtig doekje (eventueel met een sopje).  Let er altijd wel goed op dat de ventilator niet op stroom is aangesloten als je met water aan de slag gaat. 

Let wel op als je een ventilator gebruikt met luchtbevochtiger of -filter. Het is belangrijk om het waterreservoir en/of de filters regelmatig te reinigen. Minimaal eens per twee weken even goed schoonmaken.

Filters vervang je daarnaast het beste ongeveer twee keer per jaar (of vaker). Afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt, maar ook van het merk of type filter. In de handleiding lees je meestal hoe vaak ontkalken en vervangen nodig is.

Persoon maakt ventilator schoon met een wit doekje.
Een ventilator maak je eenvoudig schoon met een vochtig doekje en een sopje. 
 

Alles op een rijtje over ventilatoren

Je weet nu een stuk meer over alles waar je op kunt letten bij het kopen van een ventilator. We vatten de belangrijkste punten van de informatie op deze pagina nog even één keertje voor je samen:

  • Een ventilator zorgt voor verkoeling en frisse lucht.
  • Let bij het kopen van een ventilator in ieder geval op het type, de diameter, het vermogen en het geluidsniveau van het apparaat.
  • Kijk ook naar optionele dingen, zoals een timer of luchtfilter.
  • Voor elke ruimte in je huis is weer een ander type ventilator fijn. Het hangt in principe helemaal af van je persoonlijke wensen, maar er zijn ook enkele richtlijnen die je in je achterhoofd kunt houden. Lees deze hier nog eens terug.
  • Een maak je eenvoudig schoon met een vochtig doekje en eventueel een sopje.
     

Heb je toch nog vragen over het aanschaffen van een ventilator of wil je advies over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. Lees ook onze andere koopgidsen eens door voor advies over het kopen van een bepaald product. Neem bijvoorbeeld een kijkje in onze koopgids voor tuinslangen, prullenbakken of tuinkussens.
 

Bekijk onze ventilatoren

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.708 sec.